ALEGERI ALESE

Ei cu cine votează ?

Avem o țară

                   Salutare Națiune  !!!

„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv

acelora care știu că nu știu tot”

         Și anul acesta, când avem alegeri aproape de toate modelele, mai puțin cea pentru președintele de țară, vom avea nemulțumiri în legătură cu „cine s-a ales” aşa cum au fost, de altfel, în toți cei 26 de ani care au trecut de la ultima alegere majoră făcută de români. Sau de Europeni. Sau de lume în general. Și anul acesta, pe final, vom monitoriza aceleași nemulțumiri, aceleași acuze de trădări, trișări, furăciuni, jocuri murdare, etc.
         Departe de mine să spun că aceste discuții au fost și sunt fantasmagorii, povești ori manipulări. Ele au existat și există, fac parte din joc, însă, niciodată nu au fost suficiente pentru a întoarce rezultatele meciurilor. Oamenii sunt cei care fac alegerile esențiale și hotărâtoare. Toate poveștile, unele dovedite, altele în stadiu de acuze nedovedite ori chiar simple povesti științifico-fantastice, nu sunt decât mici variații pe o temă, o tușă mai subțire sau mai groasă trasată rezultatului final. Aceste mașinațiuni nu pot întoarce și nici determina un rezultat. Sunt procente nesemnificative. Grosul procentelor ce stabilesc câștigătorul sau câștigătorii este stabilit de voința populară. Proastă, bună, liberă sau manipulată, voința populară concretă este cea care stabilește câștigătorul.
         Aceasta alegere, alegerea făcută de popor în mod concret ( voință reală sau manipulată) este responsabilă de „calitatea aleșilor”. Lăsând la o parte teoriile conspiraționiste ( care firește că există, însă la noi și dacă nu ar exista, nici nu s-a simți absența lor), se poate constata o corespondență reală între calitatea celor aleși și calitatea celor care aleg. Ce manipulare poți face printre niște votanți, care la un interviu recent au spus că președintele țării e unul „parcă nemțălău de îl cheamă Iovan ?” Ăștia sunt imuni la orice fel de manipulare, oricât de bine fundamentată științific.
         La cei puțini, care critică și îți arată nemulțumirile la momentul de după fluierul de final, se alătură, în mare parte și cei care au votat inconștienți ori derutați, ori de-a dreptul proști sau buimaci. De aici se propagă sentimentul de „mulțime”, „mase largi de nemulțumiți și contestatari”. În general, marile perioade de nenorociri ale omenirii au fost determinate de alegeri proaste, dar LEGALE ale oamenilor. Hitler și partidul lui a fost votat, rugat și implorat de poporul german să vină și să îi nenorocească.
         Așadar, părerea mea personală este că, în cazul românilor, oamenii aleg prost pentru ca așa găsesc ei de cuviință să facă. Rezultatele se văd. Degeaba se arată nemulțumiți și cei care au ales altfel cât și cei care au ales aiurea și le e rușine sau au uitat ce au ales. Alegerile sunt corecte pe fond. Poate numărătoarea să nu fie exactă, însă erorile de calcul nu sunt hotărâtoare pentru departajarea învinșilor de învingători.
         Multă lume, dacă nu aproape toată, vorbește întruna de „Cum o vrea Dumnezeu”, „Dacă așa a vrut Dumnezeu” etc.  Nimic mai fals! Și o să încerc atât cât o să pot să vă spun de ce cred eu că e altcumva. Dumnezeu nu dă dacă nu se i se cere. Dacă nu știe ce să ceară e vina omului. Firește că Dumnezeu e suprem și voința lui e plenară. Însă, El a vrut ca omul să aleagă. Asta consideră El că este adevărata școala o omulețului pe Terra. Să învețe să aleagă binele de rău.
         Asta e voința lui Dumnezeu. Să ne determine să vrem noi UNA sau ALTA. Și de aceea ne și lasă să greșim dacă așa alegem. Dacă toți idioții bagă țara în gard nu este pentru că așa a vrut Dumnezeu cu România. Dumnezeu a vrut ca românii să vrea să aleagă într-un fel sau altul.  Acum că românii tot aleg prost chiar nu e vrerea lui Dumnezeu. Dumnezeu e tatăl nostru și ne iubește și ne iartă. Ne tot iartă. Dar noi nu și nu. Tot din gard în gard. Probabil că “oricât” de nemărginită i-ar fi răbdarea, Domnul va lua vreo măsura cumva ori chiar vreo sancțiune.
         Dacă facem o comparație la scară, de la viața cetății la viața de familie, putem înțelege poate mai bine rațiunile alegerilor făcute de oamenii români. Să luam întâi femeie, ca doar se și spune Lady’s first.  Am cunoscut încă din școala generală, liceu și facultate cazuri concrete în care multe fete (când spun multe chiar spun în cunoștință de cauză, ca erau jumătate plus unu), frumușele, inteligente, mai cuminți ori mai jucăușe, deși putea sa alegă dintre băieți la fel de frumușei, inteligenți, „puși pe carte” cum se spune, cu perspectivă, cu „target” , alegeau de preferință pe cei mai urâți, mai violenți, neintegrați, mai needucați dintre ei, relații din care aveau de suferit încă din prima zi pentru alegerea făcută.
         Specialiștii în domeniu o să spună, pe bună dreptate, că intru pe tărâmul lor și o să vină cu definiții și explicații științifice pentru a explica fenomenul. Au dreptate. Dar eu am şi mai multă, pentru că pe mine nu mă interesează să îi explic nici cauza şi nici să îl definesc. Nu mă interesează DE CE E AȘA. Eu doar constat CĂ E AȘA.  Eu  constat doar existența nocivă a acestui fenomen. Nu mă încântă defel denumirile lui suedeze ori germane că nu mă ajută cu nimic. Boala asta nu are leac, cred eu. Boala asta poate fi doar așa menținută să nu se agraveze și să o ia la vale mai rău. Dacă o fi ceva ce ține de educația unei generații sau o fi ceva genetic, asta trebuie să stabilească specialiștii.
         La noi femeia e snopită în bătaie de luni pana vineri. Sâmbătă hotărăște într-un final să divorțeze. Luni merge la avocat și pornește procesul. Marți se împacă și se pupă cu BĂRBATUL ei. Vineri e gravidă cu al doilea copil. Săptămâna următoare se reia ciclul. După al patrulea copil sau mai mult nici nu mai hotărăște să divorțeze sâmbătă. Pur și simplu doarme și se trezește direct marți in brațele vânjoase ale BĂRBATULUI ei și se pupă cu el și se apucă din nou să facă copii.  Deci, dacă o femeie cu drept de vot nu e în stare să aleagă ce e bine şi mai bun pentru ea, în patul ei și in casa ei,  ce pretenții să avem să aleagă ce e bine pentru ea în țara ei? Alegerea „aleșilor” va fi întotdeauna o proiecție a „alesului din bătătură”. Nu știu sigur dacă nu e chiar cumva ceva de genul „ Cum e turcul e și pistolul”.
         În cazul bărbaților e și mai simplu. Dacă femeile chiar dacă aleg prost măcar au atitudine, se manifestă, bărbații sunt mai lejeri, mai leneși și comozi. După ce că doar arareori încearcă să se impună și să aleagă, tot prost în majoritate – cum altfel – diferența e compensată cu alegerile oferite ”pe gât” de alții, în general de femei. Bărbații au mai puține opțiuni în viață decât femeile, chiar dacă unii nu recunosc. Un procent extrem de mic din numărul bărbaților sunt absolut independenți. Restul au o “mamă” care îi călăuzește, alții au o soție „mamă” și cei mai ghinioniști au două „mame”. Și bărbații aleg în general așa cum aleg și pentru că atât pot. Nu vreau să par răutăcios, însă o parte a bărbaților cam aleg ce a rămas de la alți bărbați.  Nu cumva tot așa aleg și când e vorba de a alege „aleșii” neamului ?
         Normal că nu am încredere în cei rezultați în urma alegerilor, însă, cunoscând tiparul alegătorului și al alegătoarei românce nu mă încumet nici să contest rezultatul și nici să protestez cumva împotriva scrutinului întrucât mă aflu într-o crâncenă minoritate. Ce pot să fac? Că trebuie să mă supun majorității nu mai spun că asta se subînțelege, sunt obligat să o fac oricum. Mă pot tortura sufletește până accept aceasta stare de fapt sau emigrez undeva unde să fie altfel sau unde măcar să nu pot pricepe fenomenul.
         În concluzie, dacă ar fi să credităm ca fiind corectă proiecția modelului de alegeri pe care le fac bărbații și femeile, de la particular la general, și dacă adunăm ce au ales femeile cu ce au ales bărbații, cu siguranță nu mai facem contestație la BEC pentru anularea alegerilor și nici nu mai țipăm în piața publică că au trucat bubulii alegerile, ori că au venit extratereștrii și au spălat creierele. Care creiere?

 

24 martie 2016

    București

Costel AVRAM

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.