BANUL: O SCULĂ SAU O ȚINTĂ ?

Mai bine puțin acum decât mult niciodată !

Avem o țară

                   Salutare Națiune  !!!

„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv

acelora care știu că nu știu tot”

         Banul, aceasta marfă despre acare am tot vorbit, e un fel de buric în jurul căruia se cam învârtește totul. Mișcarea asta generată de bani face concurență serioasă în ce privește importanța, chiar mișcării de rotație a planetei, de care oamenii își aduc aminte când și când.
         Primul moment în care omul s-a despărțit de animal este considerat aproape în mod unanim acela în care omul și-a făurit scule, unelte care să îl ajute în ducerea traiului său. Acesta este momentul în care omul își etalează inteligența, momentul în  care cioplește piatra sau lemnul în scopul obținerii unei scule menite să îl ajute să desprindă carnea de pe oase, să tranșeze un animal vânat etc. Scula, ca obiect ajutător in viața de zi cu zi a omului, a fost inventată și făurită în scopul de a-i face viața mai ușoară și mai frumoasă.
         Târziu, în mod firesc, omul a inventat și banii. Ca noțiune, întâi și ca instrument material, mai pe urmă. În mod cert, inițial, banii au constituit o sculă, o unealtă menită să reglementeze viața economică a grupurilor organizate de indivizi. Cu timpul, aceasta destinație își pierde din semnificație, devine din ce în ce mai ambiguă, ajungând în zilele noastre aproape în partea opusă momentului apariției lor. Banii în ziua de azi, aproape că au ajuns un scop în sine. O transformare radicală de la conceptul de mijloc la acela de scop în sine.
         S-a pornit de la dorința de avea bani pentru a putea face ceva cu ei, la dorința de avea bani pentru a face și mai mulți bani. Apoi, și mai mulți și tot așa, de nimeni nu știe până unde poate merge această demență. Omul depunea o muncă, obținea o plus valoare ce era convertită în bani, bani cu care omul făcea ce credea el de cuviință. Relația era MUNCA ( fizică/intelectuală) – BANI. Până de curând această relație era inserată natural  în modul de gândire al omului. Astăzi, relația deja consacrată este cea de :  BANI – BANI. Munca, a rămas doar pentru a ajuta la supraviețuire, să poți munci ca să supraviețuiești și, tot așa, până la sfârșitul ciclului fiecărui omuleț în parte.
         Vorbind de mentalul actual, – nici nu e greu de observat, e suficient să întrebi doar –la întrebarea „ Cum ai putea dezvolta o afacere care să îți aducă mai mulți bani decât ai în acel moment ?” aproape 99 dintr-o sută de oameni, vor răspunde că dacă ar avea o sumă impresionantă de bani, ar putea începe o afacere ca să aducă „profit considerabil”. Un mod de gândire atât de păgubos a pus stăpânire pe omenire și este menținut așa, întrucât profită acelui minuscul procent care deține capitalul planetar (vezi http://avramcostel.com/unde-se-duc-banii-cand-se-duc/ ) .
 
         Gândind limpede și fără patimă, te întrebi de ce oare dacă ai un milion de dolari să mai faci o afacere care teoretic îți promite bani și mai mulți? A face fapte de comerț cere o oarecare îndemânare, talent, curaj, inteligență. Nu oricine are aceste calități. Dacă tot ai milionul de dolari de ce să nu te bucuri de el toată viața și să te bagi în ceva necunoscut? Din lăcomia de avea mai mult decât în vise, să riști să pierzi nu numai milionul, ci și ce aveai dinainte, chiar viața, libertatea, prietenii, sufletul poate ?
         De ce este plin internetul și viața de zi cu zi, în general, de anunțuri care te îmbie să cumperi ceva acum ( cu bani mulți și dați toți odată) care te va ajuta (teoretic cel puțin) să scoți bani mai mulți in viitor ?  Păi este plin pentru că lumea e plină de naivi lacomi. Dacă nu ar avea succes, după un timp ar dispărea și toți escrocii. Aceștia trăiesc atâta vreme cât există clienți „gușteri”.
         Oameni serioși până mai ieri, sunt ademeniți acum să meargă la bancă, să ia un credit avantajos, un credit de nevoi personale de cele mai multe ori și să pornească o afacere. Sunt victime sigure. Aceste victime ale propriilor lăcomii în primul rând, îngroașă rândurile oamenilor cu nevoi. Credeți că degeaba popoare cu tradiții milenare în arta comerțului, nu dau nume, au proverbe centrate fundamental pe sintagma că MAI BINE PUȚIN ACUM DECÂT MULT NICIODATĂ? Oare nu credeți că acestea au performat tocmai pentru că au desfășurat o activitate caracterizată de prudență în gestionarea banilor, a investițiilor, a fluxului de bani, a achizițiilor precum și a cheltuielilor?
         Sunt nenumărate cazurile în care oamenii cheltuiesc sume colosale doar în speranța că vor câștiga  mai mult dar se alege praful și de banii băgați și de afacere și de vis și rămân datori și ei si urmașii lor. În copilărie am auzit un banc pe care firește că nu l-am priceput atunci, însă cu timpul mi s-a conturat din ce în ce mai bine sensul sugerat de acea glumă. Tatăl lui Bulă, împreună cu niște prieteni invitați acasă la el, voiau să vadă un meci și firește că voiau să bea și bere. Tatăl lui Bulă, fiind gazdă îi revenea datoria de a cinsti musafirii cu bere, bere pe care nu o avea, după cum nu avea nici bani pentru așa ceva. Să iasă cat mai elegant din aceasta situație delicată, îl strigă pe Bulișor și îi ceru să meargă să cumpere niște bere, în speranța că odată ieșit, copilul va rămâne la joacă și nu se va întoarce până târziu. Copilul, în mod corect îi spuse însă că va merge să cumpere bere, dar să îi dea și bani să cumpere. Tatăl îi răspunse că orice prost poate să cumpere bere dacă are bani. Daca e într-adevăr deștept, atunci să caute o soluție să „cumpere” bere și fără să aibă bani.
         Cam asta este gluma a cărei semnificație aveam sa o pricep mult mai bine mai târziu. Inteligența, priceperea, cumpătarea și munca te ajută să obții bani, cu ajutorul cărora să îți faci viața mai bună și mai frumoasă. Proștii și lacomii eșuează încercând sa facă cu bani și mai mulți bani.
 
 
      București
  29 aprilie 2016
  Costel AVRAM

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.