BUTONUL DE „ON” ŞI BUTONUL DE „OFF”

Orice „off” are un „on”, însă nu și orice „on” are „off” !!!

Avem o țară
Salutare Națiune !!!
„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv
acelora care știu că nu știu tot”

        De când e lumea și pământul se tot pun întrebări precum „De ce e cerul albastru?” , „De ce e iarba verde?”, „De ce zboară păsările ?” ori „Ce a fost întâi, oul sau găina ?” etc. Sunt întrebări ce și le pun în primul rând copiii, din curiozitate infantilă, apoi le pun cei care au terminat de pus toate întrebările mai importante decât astea și acum le-a venit și lor rândul și, în al treilea rând, dar nu neapărat și ultimul, și le pun cei care au timp și POT să le pună.
        Numai în sfera filosofică verbul a putea trebuie însoțit musai și de un „de ce ?”, În viața reală, a putea este mai mult decât suficient pentru a justifica aproape orice acțiune, fenomen sau stare de fapt. Și apoi și întrebările de mai sus, ca și mai toate întrebările, sunt mai importante decât răspunsurile în sine (răspunsuri care pot veni sau nu), în funcție de momentul în care se pun, de locul în care se pun și MAI ALES de către cine se pun. Întrebările se pun fie pentru a stabili dacă înțelegerea fenomenului este obligatorie, pentru ca relația cauza – efect să fie adevărată, fie din pură curiozitate, caz în care doar enunțarea întrebării este suficientă pentru calificarea cadrului.
       Principiile fundamentale din fizica mecanică se regăsesc cu vârf și îndesat și în relațiile sociale din interiorul cetății ori între cetăți. Odată cu dezvoltarea civilizației umane, odată cu rezolvarea ori clarificarea cât de cât o unor concepte de natura filosofică, omul a început sa pună în practică, în viața de zi cu zi, soluțiile la care a ajuns. Aceste soluții, ca de altfel și rezultatul experiențelor succesive și îndelungate, au condus la elaborarea unor procese tehnologice menite sa conducă la fabricarea de scule, arme, unelte și desigur, MAȘINI UNELTE. Toate acestea, făcute în scopul îmbunătățirii vieții grupului respectiv.
        Încă din aceasta faza a istoriei, omul a „gândit” că orice mecanism menit să îi fie de folos în viața sa ori a grupului din care făcea parte, trebuie construit în așa fel încât să îndeplinească cumulativ măcar cele trei comenzi de bază : prima – să pornească, a doua – să efectueze operația pentru a care a fost proiectat și construit și a treia – să se oprească la ordin. Oricare din aceste trei comenzi dacă nu funcționează, conduce la un incident major.
       Dacă prima comandă nu funcționează atunci fabricantul e un cârpaci ordinar și nu merita să fie membru al breslei din care făcea parte sau avea de gând să devină membru. Dacă a doua comandă nu funcționează ori funcționează anapoda, atunci se aplică comanda a treia, de oprire și se scoate în ședință fabricantul și se face de râs în fata breslei, că este nepriceput. Desigur acesta se poate apăra pe motiv de forță majoră, ghinion, etc.
        Mai exista și cazul al treilea care comportă doua aspecte, ambele la fel de importante. Fie mecanismul pornește corect, funcționează anapoda și de capul lui şi nu răspunde la comanda oprire. Fie pornește corect, funcționează corect, însă nu vrea să mai răspundă la comanda oprire, caz în care devine autonom, de capul lui şi fabricantul e ucis cu pietre de colegii lui fabricanți, iar mecanismul e distrus si niciodată reparat.
        O parte din oamenii care au avut curiozități, au putut, au avut timp (au vânat și muncit alții și pentru ei) au experimentat, au înțeles, au găsit soluții, s-au apucat apoi să construiască mecanisme din ce in ce mai sofisticate și mai performante, menite să vină în ajutorul vieții omului și a grupului său, să îi facă viața mai ușoară, mai sigură și mai frumoasă.
        Generații după generații au perfecționat tehnica fabricării de mecanisme din ce în ce mai performante, transmițând secretele meseriei lor din tată în fiu și tot așa până în zilele noastre. Pe lângă faptul că sunt din ce în ce mai frumoase, mai performante, mai sofisticate, mai scumpe ori mai ieftine, mai mari sau mai mici, ele păstrează ca principii de baza tot cele trei comenzi: pornire, funcționare și oprire.
        Sfârșind aproximativ în nota în care am început, cu întrebările ce se pun după ce am terminat cu restul, am putea întreba la final, ca un copil curios, dar doar ca să părem importanți că punem o întrebare fără răspuns pentru a ne remarca în decor: Nu știm cum era la începuturi însă acum am vrea să cunoaștem, în măsura în care aceasta este posibil, cât la sută din aceste mecanisme sunt utile, care e producția reală de asemenea mecanisme și cam care este procentul de rebuturi?

 

 

04 martie 2016
    Bucuresti
Costel AVRAM

avram costel

Sending
User Review
0 (0 votes)

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.