DACĂ MORI REPEDE, ATUNCI TE ȚINE TOATĂ VIATA !

O P T I M I S M U L ca sport extrem

Avem o țară
Salutare Națiune !!!
„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv
acelora care știu că nu știu tot”

         Există o vorbă la noi la români, cum că orice minune, cât ar fi ea de minune, tot trei zile durează. Că e autentică zicala nu se mai îndoiește nimeni, însă, în zilele noastre, în sistemul acesta al exploziilor ştirilor, al rapidităţii transmiterii informaţiilor, trei zile reprezintă o veşnicie. Este probabil că şi această minune care ţinea trei zile “pe vremuri” a scăzut ca perioadă de expunere proporţional cu viteza de transmitere a informaţiilor. Dacă în trecut trei zile dura deplasarea “poştei” de la emitent la receptor atunci, probabil, că atât ţinea si “minunea”.
         Pe lângă justificarea aceasta tehnică, a duratei scăzute de interes pentru o minune a românului, zicala vrea să scoată în evidenţă, în principal, pierderea interesului pentru vechi în favoarea noului. O fi reală goana după senzaţional însă la noi e o poftă şi o foame mai zdravănă ca la alţii. La noi totul se consumă “brusc şi dintr-o dată” instantaneu, la intensităţi, ce e drept, incandescente, însă în secunda doi interesul se transfera spre altă “ştire”.
        Pe acest considerent, depistându-ne această trăsătură a naţiei, mulţi au profitat şi profită în continuare. Schimbarea de dragul schimbării şi experimentarea pe propria piele, sunt doar două dintre calităţile ce nu a aveau cum să nu fie cunoscute de cei care nu ne iubesc ori ne iubesc mai puţin. Trăim intens şi credem ce vrem. Cu un singur ciob de realitate ne construim singuri în imaginaţie o lume ideală în care credem atât de mult că de multe ori o confundăm cu cea reală. Luăm totul şi îl percepem la modul ideal. Expresii a căror origini se pierd în istorie ne exemplifică de nenumărate ori natura profund optimistă, de-a dreptul naivă de cele mai multe ori: “te va ţine toată viaţa”, “e făcut să ţină o viaţă” etc.
         Viaţa cui? Cât de lungă e viaţa? Viaţa lui X sau viaţa lui Y ? Întrebări şi iar întrebări, care te fac sa zâmbeşti dacă te apleci şi cauţi să le înţelegi exact, să ieşi puţin din “cheia” românului nativ şi să pricepi exact „ ce a vrut să spună autorul”. Românul e optimist. De cele mai multe ori atât de optimist încât trece în categoria iresponsabilului. Nu de multă vreme am avut un laptop cu probleme şi am fost la un service pentru a-l repara. Reparatorul a cârpăcit el ceva acolo, de a mers cam două săptămâni. Imediat ce l-am luat de la atelier, am observat că în loc de 12 şuruburi, reparatorul a pus la loc doar 10. Am crezut că din neatenţie s-a întâmplat asta şi l-am întrebat. Mi-a răspuns că “idioţii” de constructori au pus prea multe şuruburi şi că erau inutile. Şi, apoi, capacul stă foarte bine şi cu 10. După două sau trei săptămâni, reparaţia fiind una superficială, a trebuit să merg la alt reparator. Acesta, după criticile de rigoare la adresa celui ce depanase înaintea sa, fireşti de altfel, a reparat destoinic laptopul, punând, însa, la capac doar 8 şuruburi.
       Fără nervi ori supărare am întrebat cum este posibil, dacă proiectantul şi constructorul au găsit de cuviinţă să prindă capacul cu 12 şuruburi, el să se mulţumească doar cu 8 ? “Pardon!”, mi-a răspuns, “erau doar 10 nu 12 şi, apoi, am pus doar 8 şuruburi pentru că sunt suficiente. Japonezii au pus 12 de proşti ce sunt! “. Punct. Brusc l-am văzut în faţa ochilor pe Mitică Popescu în rolul lui Cocoşilă din Moromeţii lui Marin Preda. Cu această micuţă întâmplare am vrut să arăt că omul nu este superficial din cauză de lene, ci pentru că în naivitatea sa creează o altă lume în care el este cel mai priceput.
         Expresia “ţi l-am reparat de o să te ţină toata viaţa” nu este nici minciună şi nici slogan de marketing. Omul chiar crede în ce spune pentru că strămoşii lui au spus că orice minune ţine trei zile. Aşa cum am încercat să spun mai sus, trei zile se refera strict la durata de timp dintre apariţia unei “minuni” noi şi momentul în care aceasta ajunge la urechile sale. L-am reparat, ia-l acasă şi stai liniştit că o să te ţină toată viaţa. Toată viaţa ta. Atât de bine l-am reparat. Dar daca mori cam în două – trei săptămâni, atunci chiar te-a ţinut toată viaţa ta.
         În ciuda multor defecte suntem, totuşi, un popor vrednic, muncitor, îndurător, poet, prea vesel, frumos şi, iar, prea vesel. Mă încumet să completez că pe cât de controversată şi de haioasă este ideea, pe atât este de plauzibilă. Nu cumva noi suntem toţi neam de boieri? Prea suntem cu nasul pe sus, suntem snobi, suntem galantoni până la exagerare, avem un spirit de sacrificiu dus la extreme, suntem mână largă, primitori şi… multe altele. Chiar dacă pare caraghios, cred că pot îndrăzni să afirm că poporul român pare să nu aibă sămânţă de slugă in genele sale. E prea mână larga, galanton, poet, bonom şi aiurit.
         Aşadar, într-o cheie satirică, putem concluziona că în sistem romanesc, durabilitatea lucrărilor de oricare fel ţine cât o viaţă umană. Condiţia ar fi ca viaţa să dureze ….puţin, sau rezonabil….pentru o lucrare.

 

03 martie 2016
   Bucuresti
Costel AVRAM

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.