CÂND “PE ÎNȚELESUL TUTUROR” NU MAI FUNCTIONEAZĂ

Pe înțelesul tuturor nu e totuna cu INTERESUL TUTUROR !

 

Avem o țară
                   Salutare Națiune  !!!
„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv
acelora care știu că nu știu tot”

 

         „Pe înțelesul tuturor” ne conduce din start la ideea că orice s-ar întâmpla sunt cel puțin două înțelesuri. Înțelesul unora, câți or fi ei, și alt înțeles, al tuturor. Adică împreună cu diferența “până la toți”. Este foarte importantă mărimea acestei diferențe întrucât, aplicarea formulei „pe înțelesul tuturor” se poate activa pentru un singur individ dintr-o sută sau pentru 99 de indivizi.
         Pe înțelesul tuturor e limbajul uzitat de către cei care au interesul să comunice ceva și vor să fie siguri că au fost AUZIȚI și ÎNȚELEȘI. Că au nevoie de un răspuns. În lipsa interesului, ignoranții vor rămâne și mai ignoranți. Să faci oamenii să te înțeleagă necesită un efort considerabil din partea celui ca transmite un mesaj. Or, pentru ce s-ar cheltui resurse și timp dacă nu ar exista interes?
         Activarea acestui mecanism este însăși MOTORUL democrației, dacă luam în calcul că părerea fiecăruia contează sau ar trebui să conteze. Atunci, dacă această părere contează, se demonstrează cu “vârf și îndesat” INTERESUL comunicatorului, ca MESAJUL său să ajungă și să fie ÎNȚELES de oameni.
         Când mecanismul nu mai funcționează, atunci moare democrația și dacă democrația moare, atunci iau naștere mutații, alte forme „care te ajuta să înțelegi mai bine și mai repede” sau care suplinesc înțelegerea și acordul oamenilor, voința generală, atotștiutoare, “atotiubitoare”, înțeleaptă, salvatoare, călăuzitoare,  neobosită etc.
         Această „cedare” a facultății de a pricepe și de a-ți da acordul (în speranța că acel acord contează) conduce la „legitimarea” apariției altei forme de organizare socială sau de „legitimare” a utilizării în continuare a noțiunii de democrație, însă cu totul și cu totul alt conținut și alt mod de funcționare. O aceeași Mărie, dar cu altă pălărie, domnișoară și fără copii.
         Pe „înțelesul tuturor” este un mecanism care, deși plin de bune intenții în esența, poate conduce cu ușurință la grozavii de neimaginat. Simplificarea „definiției”, pe lângă faptul că există riscul de a fi înțeleasă pe invers sau anapoda, există riscul și mai mare de manipulare a înțelesului informației în direcția dată de cel care transmite mesajul către populație, lucru datorat în mare parte priceperii comunicatorului precum și „terenului steril” pe care înaintează. O călăuză de încredere și înțeleaptă.
         Medicina pe înțelesul tuturor, dreptul pe înțelesul tuturor, „mai știu eu ce” pe înțelesul tuturor, sunt niște pseudo mesaje care, deși pline de bune intenții pot bulversa niște „minți foarte odihnite” și pot face ravagii în sistemul lor de operare al vieții. Tâmplăria pe “ înțelesul tuturor ” nu a calificat niciun tâmplar nicăieri și niciodată. Nicio altă meserie nu s-a deprins din studiul prescurtat și „pe înțelesul tuturor”, ci numai prin studiu și practică asiduă pe lângă un meșter supercalificat.
În consecință dacă meserii ce se deprind în mod curent în cel mult 2-3 ani de studiu și practică nu se pot însuși temeinic „pe repede înainte dintr-o carte”, cum ar putea atunci să se deprindă ÎNTELESUL unor profesii ce implică studiu de zeci de ani?
Venind cu o informație „modificată” structural, însoțită de mesajul oarecum publicitar / comercial de …pe înțelesul tuturor … conduce la o contaminare de sută la sută a sistemului de gândire al omului, mai ales dacă acest sistem este “steril și virgin” necontaminat „de alte informații de gen”. Promisiunea în sine corupe absolut, este luată în serios și este crezută 100 %.
         Revenind de la cazul particular al individului (și care este și oarecum opțional) la cazul grupului de oameni (și care este obligatoriu în societate), democrația, această formă de organizare socială, admirată, clamată și foarte des invocată de toți cei care au sau nu ceva de spus „în public” vom observa că, în esența, aceasta funcționează tocmai pe răspunsul dat de oameni, potrivit gradului lor de înțelegere al diferitelor probleme cu care se confruntă cetatea.
         Când înțelegerea nu mai operează, din varii motive, democrația ar trebuie înlocuită cu alt mecanism, însă, după cum spuneam, pentru că „brand-ul”  este deja consacrat și „tonul face muzica”, se va păstra titulatura și se vor opera modificări substanțiale în modul ei de funcționare. Democrația va fi „pusă la aparate”, cum se spune in „medicina pe înțelesul tuturor” și ținută în viață în mod artificial fără să i se constate decesul din punct de vedere juridic. Bulă ar spune pe înțelesul tuturor, chiar pe buna dreptate, că democrația „a crăpat” exact ca bunică-sa, dar pe care o ține la geam numai așa, să pară că e vie și să îi aducă postașul pensia în continuare.
         După cum spuneam, pe lângă manipularea răspunsului ce urmează să fie primit „din piață”, sunt și cazuri, mai puține ce e drept, dar chiar sunt, în care înțelegerea este total anapoda, uneori total pe dos și răspunsul mulțimii este în consecință catastrofal. Este cazul hotărârilor comune și corecte, perfect democratice, dar care din cauza proastei înțelegeri, s-a dovedit de către istorie ca fiind catastrofale pentru interesele grupului care le-a luat.
         Sunt opinii, și nu sunt puține deloc, potrivit cărora, grupurile sunt încurajate să ia hotărâri catastrofale tocmai pentru a compromite definirea noțiunii de democrație în forma ei actuală, care este de fapt forma inițială, antică. Adică există posibilitatea de a se dori să se umble la modul de „organizare și funcționare”, de a se înlocui mecanismele vechi cu altele noi, dar de alte forme, însă cu PĂSTRAREA DENUMIRII, doar așa, de dragul aparențelor și „pentru a fi și pe înțelesul tuturor”. O deturnare controlată a modului de funcționare, cu păstrarea denumirii, toate cu un „larg sprijin popular”.
         Când „pe înțelesul tuturor” nu mai funcționează, în mod automat, așa cum motorul pe benzină este înlocuit din mers de instalația de GPL, tot la fel și în aceste situații intră în joc acel sistem ce SUPLINEȘTE în mod util și plenar înțelesul gloatei și hotărăște în consecință, în numele ei și pentru ea, binele comun, fără a exista riscul să provoace pagube nici directe, nici colaterale. Câtă vreme pensia bunicii moarte este folosită de către toata familia este de bine. Dacă pensia o folosește numai Bulă, nu mai este bine deloc.

 

14 noiembrie 2016

      București

   Costel Avram

avram costel

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Related posts

Comment ( 1 )

Leave a Comment

three + nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.