Când un hoț nu poate fura, se crede om cinstit!
Avem o țară
Salutare Națiune !!!
„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv
acelora care știu că nu știu tot”
S-a furat mireasa! S-a furat mirele. S-a furat copilul, s-a furat țara, s-a furat totul. S-a furat nu de azi, nu de ieri ci dintotdeauna. S-a furat mireasa înainte ca aceasta să se gândească să fie mireasă. S-a furat copilul nenăscut încă. S-a furat recolta nesemănată. S-a furat istoria, s-a furat și se fură FERICIREA și ÎNCREDEREA.
Verbul a fura în limba română se regăsește din abundență, în exces chiar. În limbajul curent nici nu mai vorbesc, la cât de evident este! Verbul a fura a băgat sub pulpana sa “protectoare” o mulțime de alte verbe. Desigur că metaforic. Desigur că poporul român nu este mai hoțoman ca alte popoare sau că a dezvoltat vreun cult aparte pentru aceste îndeletniciri. Probabil că îi place cum sună doar. Vreun fetiș fonetic cumva.
Deși există în vocabular, verbe precum a răpi, a lua, a împrumuta, a înlocui, și multe alte asemenea, românul cu obstinație și cu plăcere chiar, înlocuiește totul cu a fura. Sună atât de viril, sună atât de ACOPERITOR, sună așa de „altcumva”. Când vorbesc despre această aplecare, spre utilizarea simbolică, metaforică a termenului în scriere, vorbire cât mai ales folclor, mă refer la momente ce se pierd în negura istoriei, nu de azi și nici de ieri.
Printre primele poezii pe care le aude un copilaș ce abia începe să vorbească este cea cu un cățeluș cu părul creț, care ghiciți ce face? Care fură o rață din coteț. Si apoi ce face? Se jură că nu fură, pentru ca apoi să fie prins în flagrant cu rața în gură. Desigur că este o creație artistică, dar de ce asta și nu alta? Desigur că mesajul poate fi interpretat ca „tu să nu faci așa ceva”, însă e riscant, că un copilaș de câțiva anișori să nu cumva să perceapă primul sens care îi este mai la îndemână și să se obișnuiască de mic cu termenii. Zic și eu, că nici eu nu sunt sigur cum e bine și cum e rău, că și eu am copii, că și ai mei au învățat poezii de acest gen.
Nu am apucat să fac analize mai stricte, dar am o vagă bănuială că din multitudinea de proverbe populare, proverbele care conțin cuvinte derivate ale verbului a fura sunt, dacă nu mai multe decât cele despre muncă de pildă, măcar sunt probabil la egalitate. Nu încerc nici sa fiu răutăcios și nici cârcotaș însă nu fac decât să văd și să constat. Nu am zis în nici un fel, nu am pus nici concluzii și nici nu am dat verdicte. Fiecare dintre voi, care citiți aceste rânduri aveți dreptul să vă faceți o părere intimă sau nu, pe care de asemenea aveți dreptul sa o păstrați sau să o împărtășiți și altora.
„Cine fură azi un ou, mâine fură un bou”. „Hoțul neprins e negustor cinstit”. Mi-ai furat inima… dar eu nu sunt supărat. I-au dat bătaie ca la hoții de cai. A furat-o de la ai săi și au trăit mulți ani fericiți. S-a furat mireasa apoi, se câștigă bani din răscumpărare. Desigur că fiecare în parte are probabil semnificații străvechi, însă eu nu fac decât să constat ce vad: partea plutitoare a icebergului. Desigur că, vorba populară, întotdeauna există o explicație. Însă vedeți, când explicația apare “după”, este mai puțin credibilă ca atunci când ea exista și înainte.
Mai mult ca sigur ca acest fenomen vine probabil pe fondul simțului umorului dezvoltat cu mult peste media normală, simț al umorului ce se observă la poporul roman cu vârf și îndesat. Probabil însă că acest simț are și efecte secundare de nenumărate ori, din moment ce mare parte merg la pușcărie cu cătușe la mâini parcă râzând și din cauză probabil, că prea au luat în râs totul.
Și eu, ca și majoritatea din țara asta probabil, cred doar o mică parte din ce vad și aud despre aceasta luptă Capitan America vs Batman. Dar, chiar și așa, așa mică părticica de realitate cruda de 100%, ar fi suficientă pentru „amatorii” de senzații tari să se cumințească și să nu mai comită fărădelegi. Ei nu și nu. La știrile de seara arată trei cazuri de rețineri, la ora nouă un primar de nu știu unde este prins în flagrant primind nu știu ce sumă drept mită. Ori cei ce au de gând să „fure” sunt teribil de proști, ori au simțul umorului atât de dezvoltat încât au început sa confunde umorul cu omorul, ori au în gene activități de genul acesta, că oricât ar fi atenționați și speriați, nu se pot abține. Probabil ceva de genul „Mireasa altuia pare mai frumoasă”.
Oricum ar fi trebuie sa recunoaștem că este ceva în neregula cu noi ca nație. Repet, nu se fură mai mult ca în alte parți, ba aș spune chiar ca sunt destui care să ne fie profesori. Atunci de ce atâta spectacol? Că nu ne forțează nimeni să facem circ, să privim circ, să citim despre circ, să ascultăm despre circ și nu ultimul pe lista să FACEM CIRC cu orice prilej. Dacă nu suntem actori măcar spectatori să fim, A furat unul? Asta este. S-o găsi careva în țara asta să îl prindă și să îl tragă la răspundere. Noi lăsam tot la o parte și comentam și comentam că aproape tind să cred că le facem poftă de furat și altora ce nu erau hotărați daca să fure sau nu.
Sa furat mireasa! Dă cineva ceva pentru răscumpărare sau o declarăm pierdută?
15 iunie 2016
România
Costel AVRAM
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 2 Stars