Din profil timbru, din față…..Bau Bau !!!
Avem o țară
Salutare Națiune !!!
„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv
acelora care știu că nu știu tot”
Nimic misterios, nimic filosofic, sau mă rog, nu în primul rând. În primul rând, apare ca adevăr „științific” demonstrabil fizic, matematic şi mecanic, demonstrat cu vârf și îndesat în viața de zi cu zi. În special primăvara și toamna, dar nu numai. Am ținut să menționez existența lui reală și demonstrată pentru a purcede la înțelegerea transpunerii acestuia la nivele, altele decât cele fizice.
O ploaie zdravănă nu face decât să uniformizeze șoseaua, umplând „la nivel”, cu apă, orice groapă sau denivelare, oferind ochiului o priveliște mai puțin dezolantă, „înșelându-ne” prin aceasta aparență de uniform, continuitate, de liniște și de „compact”. Apa, ce sub efectul gravitației se scurge și umple toate golurile, toate găurile și crăpăturile, oferă ochilor o iluzie de compact, o iluzie de continuitate. În realitate este lipsită de consistență și la cel mai mic „examen” va revela adevăratul profil al terenului.
„Prin aducerea la nivel”, se încercă, în primul rând, uniformizarea și „egalizarea” tuturor vârfurilor dorite și oferirea unei radiografii reale a dimensiunilor găurii și a altor măsurători. În al doilea rând, se urmărește stabilirea unui nivel care să fie considerat etalon în vederea efectuării altor „măsurători”. Ca „relevanță practică”, atunci când este determinat de mâna omului, acest fenomen nu poate avea decât una „de calcul” sau cel mult una estetică. Când fenomenul este determinat de cauze naturale, atunci și efectele pot fi împărțite în unele benefice și altele apocaliptice, catastrofale.
Pornind din planul fizic, real, unde am văzut că acest fenomen există, el se poate demonstra şi în planul interacțiunii relațiilor sociale și al ideilor umane, deşi are un rost și eficiență modeste atunci când sunt provocate de om cu intenție. Vom observa că, în acest din urmă plan, fenomenul are o relevanță înmiit mai mare. În ce privește gradul de consistență al materialului ce va umple golurile, găurile și „crăpăturile”, rămâne să mai discutăm, însă, în ceea ce privește aparența oferită de „materialul” uniformizator, nivelator, aici ne aflăm în cazul unei confuzii totale. Asemănarea este adesea atât de izbitoare încât, uneori, chiar și pentru cel care e efectuat „uniformizările ideilor” îi va fi greu să mai deosebească ce e real și ce e „umplutură de reparație”.
Dacă în cazul real, apa este cea care uniformizează totul, ea fiind cea care „aduce la nivel” totul, dacă nu cu aceeași consistentă, atunci măcar pentru “efectul vizual”, pentru aparență, ca unitate de calcul, în cazul al doilea, materialul care va umple golurile, gropile și crăpăturile dintre idei și le va aduce la „nivelul dorit” este IDEOLOGIA. Ea este “apa” care va umple totul și vei vedea luciul lin, uniform, liniștit, fără să poți vedea cu adevărat „fundul lacului”. Cât este de adânc, dacă are fundul uniform, dacă e neregulat excesiv, etc.
Ideologia este acel „material” ce va umple „golurile” și va aduce fundul lacului la nivelul vârfurilor „alese” după criterii subiective de către oricare alt „constructor” pe banii beneficiarului și la comanda reprezentantului temporar al beneficiarului. Așa cum, atunci când vezi o „baltă” în mijlocul drumului și nu ai pe unde să o ocolești, fiind nevoit să treci prin ea cu mare precauție, întrucât nu ai de unde să știi cât de adâncă va fi groapa plină cu apă, tot la fel și la auzul unor idei colective trebuie înaintat cu băgare de seamă întrucât golurile, „găurile„ și „crăpăturile” dintre ele, sunt umplute cu iluzii, minciuni, fantasmagorii și manipulări. IDEOLOGIA creează o aparență de LEGITIMITATE, de coerență si consistență, amalgam menit să justifice orice, oricui și oricând, atâta vreme cât are posibilitatea de a asigura și „întreținerea” eventualelor fisuri, care vor apărea în viitorul apropiat și poate și îndepărtat.
Dacă la vederea unei bălți, prima dată suntem atenționați vizual de „pericol” să îl ocolim și, dacă nu putem, atunci să îl traversam cu precauție, în cazul sesizării unei ideologii noi nu ne atenționează nimeni de nimic. Unii băgăm de seamă, alții nu. Dintre cei care sesizăm existenta acesteia, unii reacționăm ostil, alții nu. Dar, pentru toți cei care, într-un fel sau altul, iau contact cu ea, aceasta se prezintă ca fiind ceva natural, de încredere, ce ne poftește să pășim cu încredere. Ademenitoare și înșelătoare, își vrăjește victimele și le izolează de restul grupului.
În cazul apei ce inundă totul în calea ei, uniformizatoare, aceasta va îneca tot ce îi iese în cale. Cine știe să înoate se va ridica la suprafață. Acolo va rezista cât va rezista după care va sfârși tot înecat la fundul apei sau, poate va găsi ceva plutitor și se va agăța salvându-se. În cazul ideologiei, se va întâmpla cam tot la fel. Îi va „inunda” pe toți, îi va fermeca pe toți și îi va transforma in „zombi” docili. Vor fi și câțiva care vor ști să „înoate” și vor rezista înotând până vor obosi și vor trece și ei în rândul turmei de „zombi”, sau, cei foarte puțini ca număr și foarte norocoși, ce vor fi pescuiți de vreun „alt aiurit” ce chiar „plutește” în chip misterios și salvator.
Așadar noi, oamenii vii, putem cât de cât sa ne ferim de bălți de oceane de mări și inundații, etc, atât cât ne este dat norocul de la Dumnezeu, dar, spre deosebire de pericolul ideologiei, ca ansamblu de idei și principii care stabilesc sau cred că stabilesc cea mai bună formă de organizare socială, pericolul inundației este o copilărie.
O ideologie nebună face cat un potop. Sau invers.
13 martie 2016
București
Costel AVRAM
O ideologie nebună face cât un potop. Reticența legitimă, cât o Arcă.
Inspirata aceasta filozofie a gropilor ; din fericire ( ? ) autorul a gasit suficienta „bibliografie ” si „surse ” pe infrastructurile nationale , pornind de la „muzele” din asfalt si continuand cu extensiile metaforice din zona politicului / ideologicului . Poate ca demagogia ca notiune filozofica ar fi binemeritat un loc de frunte printre „materialele” de umplutura a ” gropilor ” din comportamentul politicii noastre balcanice. Inspirat , dar putin fructificat in ” dezbaterea” temei „gropilor”, este potopul – ca solutie finala . Se pare ca ideologiile care „plutesc misterios ” au gasit „arca ” supravietuirii , ba chiar mai mult , „potopul” i-a inspirat sa propasasca , prin urmasii urmasilor…
Sa ne ridicam insa ochii de la „baltoacele” statute si rau mirositoare si sa privim cu nadejde spre inaltimea ” Araratului ” izbavitor , ocrotiti de „arca” postului si a rugaciunii.
Post cu folos si binecuvantat !
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars