Raportul euro / neuro
Avem o țară
Salutare Națiune !!!
„Acesta este un pamflet și se adresează exclusiv
acelora care știu că nu știu tot”
Dacă facem cea mai simplă împărțire a oamenilor de pe pământ între bogați și săraci, doar cei din urmă vor pricepe cu adevărat dacă există (și dacă există care este diferența) dintre real și imaginar în buzunar, desigur aici referindu-ne la bani.
Aspectele de diferențiere o sa le abordăm din doua direcții analizate pe seama unor “experiențe de viață”. Prima, ar fi de analiză financiară de construire a unui buget și cealaltă, de analiză financiară de execuție a unui buget.
În cazul primei direcții, să spunem că “Bulă vine de la școală și îl întreabă serios pe tatăl său cam care ar fi diferența dintre teoretic și practic întrucât avea de făcut un referat pentru a doua zi la școală. Tatăl său, foarte bine dispus, vrând musai să îl lămurească temeinic pe fiul său cum stau lucrurile, începu prelegerea prin a-i expune câteva îndrumări necesare și ajutătoare: Fiule, mergi și întreabă pe mama ta, dacă ar fi de acord să își petreacă noaptea cu vecinul de la trei, dacă acesta îi va da 500 de euro. Bulă merge, întreabă, mamă-sa îi răspunde că da, desigur că va merge pentru 500 de euro. Tatăl său îl trimite și la bunica să o întrebe dacă este de acord să își petreacă noaptea cu vecinul de la parter pentru 500 de euro. Și aceasta este de acord. După centralizarea răspunsurilor, tatăl lui Bulă concluzionă: Vezi tu fiule, teoretic bugetul familiei se mărește cu 1000 de euro. Practic, constatăm ca avem în casă două panarame.”
Așadar, între practicul real și teoreticul virtual există o diferență. Mare. Întrucât spuneam la început că lumea este împărțită în doua categorii, bogați si săraci, trebuie să menționăm că această ecuație trebuie în permanență să fie echilibrată. Altfel spus, valoarea membrului stâng să fie egală cu valoarea membrului drept. Adică valoarea „bogățiilor bogaților” să fie egală cu valoarea „bogațiilor săracilor”. Un micuț exemplu edificator ar putea arăta de pildă așa: toți oamenii de pe pământ sunt în număr de zece. Unul bogat și 9 săraci. În echipa bogaților, un bogat are un yaht. În echipa săracilor 99 de săraci au un yaht. Fiecare cu buzunarul sau.
În toată media, începând din 2008, tot auzim cât de tare au „sărăcit” bogații și ce averi impresionante au pierdut. Este adevărat că criza a lovit necruțătoare și nu are nici mamă și nici tată. Lovește pe toata lumea. Însă bogatul a pierdut un milion de dolari „virtuali” prin diminuarea valorii yahtului, de la 3 milioane la 2 milioane, iar săracul din Berceni a pierdut garsoniera în care locuia. (https://avramcostel.com/credit-pe-viata-si-viata-pe-credit/)
Un membru al ecuației pierde pe virtual, celălalt membru pierde pe real. Membrul bogat al ecuației are același bun, doar că „se zice la bursă” că ar valora „azi” mai puțin, pe când membrul sărac al ecuației „pierde azi bunul”, în materialitatea lui. La școală am învățat cu toții că nu este interzisă trecerea unui membru dintr-o parte în cealaltă. Este permisă, doar că se poate face numai „cu schimbarea semnului”.
Pe de altă parte, când este vorba de o creștere, atunci la membrul sărac creșterea este virtuală, (garsoniera şi-a mărit valoarea cu un amărât de procent), iar la cel bogat creșterea constă în achiziția de bunuri reale. Ceva de genul că oricât s-ar roti sistemul, acul ruletei să cadă la membrul sărac numai pe virtual, la creșteri și real, la pierderi. Mai era o glumă, ceva mai veche, cu unul ce orbecăind într-una țipa cât îl ținea gura cu „să aprindem lumina și să ne organizăm”. Nu spun mai mult. (restul este numai pentru cunoscători).
Finanțiștii au plecat de la niște previziuni, (de la un calcul al probabilităților, benefic inițial mediului economic pentru societate) și au ajuns la crearea unei lumi virtuale, un fel de Matrix financiar cu alte reguli decât cele din lumea reală, unde cei inițiați, puțini la număr, beneficiind de cunoașterea regulilor, pot influența rezultatele și pot “trece” dintr-o lume în alta, în funcție de conjunctură, după cum le dictează interesele. Altfel spus, nu o să îi găsești acolo unde se pierde pe real niciodată. Fac „saltul” instant pentru a absenta de la pierderile reale.
Uneori, la anumite perioade de timp, de-a lungul istoriei, mari părți din componența membrul bogat al ecuației trece cu semn schimbat în membrul sărac. Această trecere nu este condiționată neapărat de trecerea la schimb a unei părți sărace cu semn schimbat în partea bogată. Deși mai sunt și momente din acestea distincte, în cursul istoriei. Privită de sus și pe repede înainte, e mare vânzoleala între cei doi membri ai ecuației. Diferența este întotdeauna în buzunar.
Asa si?
Lipseste esentialul, cum poate face cititorul saltul din tabara saracilor catre cea a bogatilor.
Mai exact, care e rata de schimb euro/neuro?
Altfel, articolul pare lipsit de substanta. De solutii la problema subliniata.
Oamenii cauta solutii. Si vor sa-si foloseasca resursele existente.
Solutiile nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata gratuite.
Visitor Rating: 5 Stars